• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:3

Monitor vertical

Fa uns mesos, en una entrada que vaig fer abans d’una keynote, vaig posar a la meva porra particular que Apple actualitzaria els monitors i aquests serien orientables o sigui que es podrien posar en vertical. Vaig errar, per variar. Ara ho torno a posar a la meva carta als reis del dia 14. Tot això bé per un truc inútil però divertit que he vist a no sé quina web (la he estat cercant i ara no la trobo), que fa que Safari faci un gir dins la pantalla dels graus que es vulgui. La instrucció s’ha de posar a la barra de navegació i fer retorn. És aquesta:

javascript:document.body.style["-webkit-transform"]="rotate("+prompt("degrees",180)+"deg)"

Com us deia mesos enrera a l’entrada que he fet referència més amunt, en alguna actualització del sistema operatiu, va aparèixer en els panells de control del monitor una casella nova amb la qual pots triar els graus de rotació de la imatge del monitor (90-180-270-0). Només surt si tens un segon monitor connectat i avui al llegir això del gir de Safari, com que era a la feina i allà sí que tinc dos monitors he fet una prova per veure si és o no és pràctic.

Us he de dir que és d’alló més interessant. Per l’aplicació mail va fantàstic tant si tens l’extensió WidescreenMailPlugin (aquella que et parteix la pantalla de mail de manera vertical), com si el tens per defecte la longitut de la llista de correus es duplica. A Safari, per navegar per blocs i en general (les web estan pensades per una amplada de 800 pixels), també tens una visió molt més extensa de les pàgines, pots editar pàgines A/4 veticals completes a un tamany raonable (es pot llegir còmodament el que hi posa), etc. Per posar les paletes dels programes les pots tenir sense haver de fer un recorregut tant llarg amb el ratolí ja que n´hi caven més en vertical… Si hi trobo alguna pega ja faré una entrada adicional per explicar-vos-la. Com que les pantalles no estan preparades per estar en vertical ignoro si hi pot haver algun probema derivat de la posició. La solució de cara l’estabilitat passa per enganxar la pantalla sense el seu peu original a un cavallet de pintor, d’aquells petits, o alguna cosa semblant.