• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:1

“Visca la República, mori el Borbó”

dretscat4

Les que per alguns són polèmiques paraules del republicà Joan Tardà, possiblement aquest rebuig és fruit de la ignorància i de la censura històrica que des de fa segles s’aplica a Espanya, als espanyols i als catalans per conveniència del poder. Molt possiblement els crítics, ignoren a què feien referència aquestes paraules sortides de l’entranya popular. Contextualitzades a la història de Catalunya amb el que ha estat sempre un crit associat a la Guerra de Successió i dels fets de 1714 quan  Barcelona es va rendir a les tropes de Felipe V.

Molt diferent hagués estat si en Joan Tardà hagués cridat “visca els republicans i que s’ofegui el Borbó a la piscina”

frase que s’hagués pogut contextualitzar a l’actualitat (any 2008), on deixant de banda els 9 milions d’euros pressupostats anualment per mantenir la monarquia espanyola amb diner públic (amb el poble ofegat per la crisi galopant), el Ministeri de la Presidència, ha decidit atorgar 3’3 milions d’euros extres per millorar, la piscina exterior i els ornaments dels jardins de la Zarzuela. La notícia explicita que és la piscina exterior, deu ser que n’hi deu haver una altra d’interior. Però no, el republicà no desitjava un desenllaç fatal per un mal tanto del monarca a la piscina.

Espero que en Joan Tardà no s’arrugui com els seus flagetats antecesors per la pressió del poder i forces d’ocupació. Des d’aquí el meu recolzament.

El més preocupant és que aquesta notícia no es pot llegir en cap diari de tirada general. Això vol dir que aquests són en mans del poder i  que, per tant, estan censurats o que el poder treu fruit de la seva política del terror, del linxament a qui s’esbarriï del pensament únic. Perquè  no em direu que aquesta notícia no és mil vegades més important que els 9000 euros de l’arrugat Benach… (9.000×1000=9 milions).

Font de la notícia