Reflexions sobre Skype
La majoria de nosaltres hem sentit parlar d’Skype. Les paraules clau que s’associen a aquest nom, almenys per a mi, són trucades econòmiques a llarga distància.
Gràcies a que el servei fa servir la veu sobre IP, les connexions que es fan a través d’ell poden ser molt econòmiques ja que utilitzen el mateix mitjà que internet per viatjar.
El servei Skype el podem dividir en dos tipus, el que és totalment de franc que és la comunicació via internet de dos usuaris Skype, com ho poden fer dos usuaris iChat o dos usuaris Messenger. En aquesta vessant té servei de videoconferència i és un servei més com els que he anomenat.
L’altra tipus és el fet de que essent usuari d’Skype, aquest servei et deixa fer trucades a fixes i a mòbils de tot el món a un preu molt econòmic (veure les tarifes a Skype.com). Malgrat el que puguin dir les tarifes, tots sabem que amb això de la telefonia és la pràctica el que et ratifica les paraules i com que aquest servei pot ser de prepagament (o tarifa plana mensual) i sense compromisos no és gens arriscat fer la prova de si val la pena d’utilitzar-lo en funció de les necessitats personals de cadascú. Crec que la despesa mínima són 10 euros.
Malgrat que a primer cop d’ull pot semblar la hòstia, si et poses a pensar només et pot ser útil en trucades entre mòbils o trucades a l’estranger. Com que es necessita internet per accedir al servei i la majoria de mortals ja tenim internet amb tarifa plana de trucades, les trucades a fixes dins del país s’han de fer amb el telèfon fix, no així a fixes de l’estrager on d’aquesta manera t’estalvies uns calerons. Pel que fa a les trucades als mòbils, si la teva tarifa d’internet inclou també tarifa plana a mòbils, tornem a estar com abans, però aquest fet ja és més esporàdic, el que vol dir que en certs casos, sobretot entre companyies diferents, val la pena utilitzar Skype ( s’han de mirar les combinacions que es treuen de la mànega les diferents companyies per despistar al consumidor).
Tot aquest rotllo, en principi, és per fer trucades des de l’ordinador. Si tens la sort de tenir un iMac dels nous (blancs o metàl·lics), o un portàtil relativament nou, els quals ténen càmera, altaveu i micròfon integats no necessites cap mena d’aparell o accessori adicional per poder fer les trucades. Si a més a més tens un iPhone també te’n pots beneficiar del servei, l’únic que necessites és un servei intermig que et connecti a Skype com pot ser el programa Fring i estar sota una xarxa wifi, en el cas d’un iPhone de primera generació; no hi ha gaire marge de maniobra ja que el mòbil perd la condició de mòbil al dependre del wifi. Si tens un iPhone 3G la cosa canvia.
L’entrada és informativa per un parell d’amics que m’han demanat informació. S’admeten comentaris, afegitons i recomanacions, ja sabeu que jo sóc un passerell a la xarxa…
Després d’experimentar amb els meus col·legues, la experiència és cada vegada més frustrant (era d’imaginar). Les trucades a mòbils surten a 0,26 euros. A fixes surten tirades, però és que per telèfon em surten de franc. Seguiré experimentatnt… 🙁
Doncs sí, això només serveix per trucades internacionals. Jo el vaig provar un cop (fent servir la xarxa del veí) i he de reconèixer que va molt bé. Però no l’he utilitzat més. 🙁
Sí noi, a mi m’hagués agradat que les trucades a mòbils sortíssin una mica més econòmiques que no pas fet-les amb un mòbil amb tarja de prepagament 🙁 .
El més interessant del servei és que el programa et “xiva” els usuaris de Skype que tens a la teva agenda i això fa que els puguis trucar de franc pel mateix Skype (et xiva els seus “nicks”) 🙂 .
El Skype és també força útil com a eina per a treball en grup: diverses persones fent diferents capítols d’un mateix informe o informes relacionats, perquè et pots passar fitxers, parlar amb diversos companys al mateix temps, com si fos una conferencia multiple … Combinat amb el dropbox o qualsevol altre servei de comparticio de fitxers es gairebe perfecte.
Hola Ramon, si que ets matiner…
De fet com a eina de treball és el mateix que si et truques amb el client i li envies correus, el que passa és que humanitzes una mica la comucicació veient-li la cara (devegades això és un inconvenient), i ens podem ensenyar coses que per telèfon no es poden veure 😮
També està bé a nivell pràctic perquè en el cas de tenir un Mac relativament nou, tens les mans lliures i no necessites estris afegits per parlar o escoltar.
En treballs de grup sí que ha de ser interessant al poder comentar la jugada a més de dues bandes (això no ho sabia que es pogués fer també amb l’Skype).
Tot l’enrenou va venir donat per estalviar algun caleró a trucades a mòbils, però un cop ho has provat, valores també aquest petits de talls que fan que sigui una comunicació més còmode.