• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:0

Posats a desempolsinar els SE…

macintoshpetit

Com que m’ha fet gràcia engegar els SE’s per celebrar els 25è aniversari i com que feia més d’un any que els tenia oblidats, sempre passa que quan els engegues t’entretens a clavar-hi una ullada i a navegar pel Finder per recordar vells temps. Com que tenia la màquina fotogràfica a mà he decidit fer un petit reportatge pensant amb els qui no han viscut aquests temps i potser tampoc han vist un SE en funcionament amb el sistema operatiu original.

Els dos de la foto de l’entrada anterior no són meus. Bé, són meus però no els vaig comprar per feina, són de segona mà (en aquells dies era tot un luxe tenir un ordinador d’aquests ja que valia sobre les 750.000 ptes., 4.500 euros). A la feina en vam comprar un però en una escissió de societat aquesta màquina no em va tocar a mi en el repartiment i em vaig quedar amb les ganes de tenir-ne una. La veritat és que vaig estar de sort ja que un dia tornant de dinar, en uns encants que hi havia davant de l’estudi, a l’aparador hi havia un SE30 sense teclat ni ratolí, només la CPU pelada. Vaig entrar i vaig preguntar per quan me’l venien. Hem van respondre que en volien 1.000 ptes. (6 euros). Davant de la ganga me’l vaig endur cap a casa, li vaig posar tots els fils i perifèrics que necessita i funcionava a les mil meravelles. El segon me’l va regalar l’Antònia la mestressa d’una impremta que es diu Grafmar, ella s’en tornava cap a Mallorca d’on era filla i es venia l’empresa a un familiar. Com que el tenia controlat li vaig dir que li comprava, però me’l va regalar. És un regal especial ja que hi ha tota una història al darrera que li don un plus que ara no és del cas explicar. Aquest és una mica més vellet que l’anterior, un SE que el podem datar per l’any 1988-89. És del que he extret les fotos. Sistema Operatiu MacOs6.0, 2,5 Mb. de memòria RAM i 20 Mb. de disc dur.

finder

Carpeta del sistema…

sistema

Els panells de control…

panellscontrol

El selector i el control de les tipografies. El selector era on es visualitzaven els perifèrics (xarxa)…selectortipus

Així es veia el FreeHand 2, quan encara era de la casa Aldus igual que el PageMaker…freehand2pagemaker4

Perquè us feu una idea dels preus: Un SE, una impresora làser, un cable de xarxa per connectar impresora i ordinador, el PageMaker i un programa de dibuix (Cricket Draw): 2.069.000 ptes. (+ de 12.000 euros de l’any 1987). Qui diu que els Macs actuals són cars?

La imatge de la capçalera és la d’un Macintosh original del 1984.