• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:2

Tastat… [actualització (2)]

albi2

S’ha de rascar una mica per trobar novetats “superficials i visibles” i contrastar el que diuen o anuncien certes webs sobre el nou sistema, per veure si hi són presents en aquesta versió, la beta 10a261. Anem a pams.

Pel que fa al Finder, l’única variant que es pot apreciar és una palanca a cada finestra per augmentar i disminuir les icones. Desapareixen les últimes reminiscències d’Aqua. No hi ha, en aquesta versió, cap funció de tornar els arxius llençats a la paperera al seu lloc d’origen o el poder visualitzar dins d’una carpeta sense haver de sortir del “Stack”, tal com diuen algunes webs. Com a virgueries visuals han afegit el fet de que al llençar una aplicació la seva icona es veu grossa a la pantalla unes dècimes de segon i el que a l’obrir una finestra aquesta fa un efecte de com si es desplegués. El sistema d’arxius ZFS tampoc hi consten de moment (diuen que sí en el SO server). A la Instal·lació s’hi poden adjuntar drivers (pel contrari del que també és diu) i el fet d’integrar roseta per les aplicacions antigues, ara és opcional a l’hora de la instal·lació. Als panells de control poca cosa ha canviat. A la pantalla de la zona horària, es pot veure que realment hi ha geolocalització, ja que t’indica el punt on ets del globus, incloent-hi el nom de la ciutat. Pel que fa aquest tema, de moment, res més. També hi ha un apartat nou a correctors de texte dins d’Internacional. Per descomptat el català no hi és com a idioma del sistema.

La veritat és que volia treballar-hi tot un dia  i dels dos intents que he fet en tres dies, només ho he pogut aconseguir un parell o tres d’hores a cada intent. Curiosament a les actualitzacions me n’ha sortit una expressa pels sistema de l’albí i comentar també que les aplicacions de terceres parts que he volgut instal·lar han fet figa totes elles. A nivell de programari professional, els ususaris intemporals del programa de dibuix FreeHand, finiquitat fa dos anys i aturat el seu desenvolupament des de l’any 2003 poden començar a tremolar ja que de moment no és pot fer la seva instal·lació. A Lleopard beta ja va passar, però a la versió final va funcionar “in extremis”. Em temo que aquest cop la cosa no reeixirà per voluntat del seu botxí. I parlant d’Adobe CS4 sembla que no don problemes.

El Finder reescrit encara té bastants làpsus i penjaments en còpies múltiples i en connexions a perifèrics, li manca madurar. Pel que fa el programari de la poma tal com està anunciat és més lleuger i sembla que estable, sense canvis apreciables, sí de versió però no d’aparença. El comportament general el trobo igual a l’actual sistema, jo esperava trobar-hi un plus, però de moment no li trobo. L’aplicació Utilitat de Directoris ha estat tapada i ara s’ha de cercar a CoreServices. De la tecnologia ImageBoot tampoc he vist res a Discs d’Arranc.

Resumint, molta lletra i pocs canvis, no val la pena tastar-lo, pensava trobar-lo una mica més dolç. Tot i així deixo l’entrada oberta per si demà descobreixo alguna coseta interessant…

[Actualització]

Ho deixo aquí, res més remarcable. Les tipografies fallen i no hi puc treballar de manera hàgil. Només confirmar que encara està molt verd. Si el tenim a punt després de vacances estarem de sort. Us deixò unes quantes fotos de pantalla.

11

2

3

4

5

6

[Actualització 2]

Després de veure coses de la competència, que veig que són més espavilats que no pas jo, he de rectificar pel que fa a “No hi ha, en aquesta versió, cap funció de tornar els arxius llençats a la paperera al seu lloc d’origen o el poder visualitzar dins d’una carpeta sense haver de sortir del “Stack”, tal com diuen algunes webs”, m’ho menjo amb patates.

La acció dels arxius de retorn de la parerera al seu indret original s’ha de cercar a (una imatge val més que mi paraules)

imatge02

Pel que fa a obrir una carpeta sense sortir del Stack, en realitat no és l’Stack en Pila (com jo interpretava, que és el que ve per defecte) sinó que funciona quan tens seleccionada la retícula

imatge01

El problema de les tipografies s’ha solucionat quan he esborrat els usuaris que hi tenia per generar-ne un de nou.

També he povat el MaCat per veure que passava si es traduïa quelcom al català, però no m’ha identificat l’usuari.

Seguiré remenant…

Etiquetes: