• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:1

Comprar un llibre des de iPhoto

20090505foto0

Quan des del programa iPhoto compres un llibre el que estàs fent és generar i enviar a Apple els arxius dpf del muntatge perquè t’imprimeixin i muntin un àlbum fotogràfic personalitzat, que tu has fet prèviament amb les eines que posa al teu abast aquest programa. A nivell de carrer els més coneguts són els àlbums de Hoffman.

Potser fa dos anys llargs un amic em va portar fotografies de la seva filla perquè li fes un àlbum personalitzat per regalar-li pel seu 18è aniversari. Hi havia de tot, fotos digitals (les actuals) i còpies en paper fotogràfic de la infantesa. Vaig haver d’escanejar tot el material que em va dur en paper i juntament amb els arxius digitals muntar-li un àlbum per ordre cronològic. Degut a la feinada li vaig dir que valdria la pena perdre una estona més i mirar d’intercalar alguna frase simpàtica, divertida o clarificadora a cada pàgina de fotos, d’aquesta manera faria més amena la seva observació. Després el vam imprimir sobre cartolina i el vam enquadernar amb una espirall d’aquelles tant grosses (hi havien més de 150 fotos). Va quedar un treball presentable però car. A preu d’amic la broma li va valdre sobre el 600 euros.
Dues o tres setmanes després un cosí de la meva dona em va ensenyar un àlbum del Hoffman d’un dinar familiar que tenim cada any per celebrar els noranta i tants anys de la besàvia del meu fill. Li vaig dir que li hauria valgut una pasta i ell em va comentar que 40 euros. Vaig quedar de pedra… Estaba molt bé el que et donaven per aquest preu i el primer que em va passar pel cap va ser l’episodi del meu amic i els 600 euros. Malgrat que no són gaire equiparables vaig pensar que si hagués sabut aquesta sortida li hagués recomanat que baixés el programa de muntatge de Hoffman, li hagués escanejat les fotos i ell l’hagués pogut muntar i enviar i s’hagués estalviat uns dinerons. Així li vaig fer saber el dia que ens vam veure, com a descàrreg de la meva consciència.
Amb iPhoto he fet els àlbums de les darreres vacances i els tinc amb digital, però no m’he decidit mai a imprimir-los malgrat la sortida que em dona el iPhoto. Hi he estat temptat, doncs no estaria gens malament tenir un llibre de tot un viatge ben presentat, però el desconeixement m’ha tirat enrera. La veritat és que jo sóc dels que no han tret cap còpia (o gairebé cap) en paper d’una fotografia des de que ha sortit el sistema digital, una ruïna per les botigues especialitzades, ho sento.

El switcher de la botiga d’informàtica de davant de casa em va comentar que havia anat al Japó i que havia enviat a Apple un àlbum que havia muntat amb iPhoto i li vaig començar a fer preguntes. Resumint em va explicar que abans de fer l’àlbum ell i la seva noia es van mirar les diferents sortides, em va comentar que si ho haguéssin fet amb Hoffman els hi hagués sortit vint euros més econòmic, però es van decidir fer-ho amb iPhoto perquè les seves plantilles eren més atractives i es podia triar  i remenar al seu gust. L’àlbum és de 100 pàgines i li ha valgut 120 euros. Li vaig comentar que si el duia algun dia a la botiga em truqués que l’aniria a veure i li tiraria alguna foto per fer-ne propaganda als meus clients.
Avui me l’ha portat personalment i he quedat gratament sorprès. Ve dins d’una carpeta de cartó amb la poma impresa i quan l’obres es veu el llibre embolcallat amb celofana. Un cop el tens a les mans te n’adones perquè Apple l’anomena llibre, no té l’aparença d’un àlbum Hoffman sinó que és com un llibre d’aquells que tenen presència: relligat amb fil, tapes de cartó rígid i paper d’uns 120 grs. i té unes sobretapes que protegeixen les tapes gruixudes del llibre i li donen un toc d’elegància. El sistema d’impressió d’aquest llibre és digital, però amb tintes, com si fos una màquina d’imprimir tradicional. Pel qui sàpiga una mica com funciona aquest món li diria que està fet amb una Índigo o màquina semblant.
La comparativa amb un àlbum Hoffman la puc fer de manera molt encertada pel seu paral·lelisme amb qualsevol anunci del PC de Microsoft. L’àlbum Hoffman comparativament parlant, és un portàtil HP, robust, matusser amb una presència física important, l’àlbum iPhoto és un MacBook Air, minimalista, atractiu, pràctic, elegant. No és el mateix passar pàgines rígides de cartó que passar fulls de paper que ajuden a la tasca de passat pàgina, no és el mateix tenir les fotografies sobre un fons blanc a tenir-les amb un fons decorat, no és el mateix tenir un àlbum muntat, lligat i encolat com un acordió a tenir un llibre relligat amb fil. O sí? Suposo que tot és una qüestió de sensibilitat i gust. Aquí us deixo les fotos.

20090505foto01

Aquesta és la presentació amb la carpeta de cartró

20090505foto2

Un cop oberta hi ha el llibre embolcallat amb celofana

20090505foto3

Aquí teniu la portada amb “estil propi”

20090505foto4

El llibre obert amb els acabats de la contratapa

20090505foto5

La pàgina cent amb un full extra al davant i al darrera que aïlla el contingut del llibre de les tapes

20090505foto6

La cirereta final, unes cobertes de paper per protegir la coberta original de cartró rígid

Com podeu veure tot fet amb gust… molt Apple. És recomenable. És possible que m’animi veient els acabats i que faci llibres dels tres àlbums de les vacances que tinc muntats.