• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:0

Clonar una partició de disc

FinderScreenSnapz001

Per l’administrador que treballa amb molts Macs (o no), és interessant que tingui una còpia màster del sistema operatiu amb les aplicacions que es fan servir a l’empresa o a casa de manera habitual, el qual s’ha de tenir al dia a nivell d’actualitzacions així com el anar afegint programes i utilitats les quals s’hagi comprovat que poden ser útils en el dia a dia de les màquines.

D’aquesta manera amb l’adquisició d’una nova màquina o amb el canvi d’un disc dur defectuós de sistema resulta molt més àgil i ràpid el copiar el nostre màster amb tot el sistema operatiu actualitzat i amb les aplicacions ja instal·lades que no pas començar des de zero. Cert és que si fas servir Time Machine pots restaurar-lo a un nou disc, però hi ha l’inconvenient de que la còpia és més pesant degut a que hi inclou els fitxes de treball del dia a dia.
Traduint la teoria a la pràctica és passa d’una escassa mitja hora en fer la còpia a unes tres o quatre hores en fer-ho tot des de zero i segur que ens deixem alguna cosa per instal·lar que ens n’adonarem que hi manca just a la hora de fer-la servir. El que jo no sabia ni ho havia llegit ni ho havia provat mai fins ahir, és que aquesta còpia o clonació la pots fer des de la mateixa partició de disc que és activa i des de la qual estàs executant Utilitat de Discs en vers vers el nou disc verge (o no).
Per qui no sàpiga el procés, és molt senzill: Connectes per fire-wire el disc receptor del software i de l’emissor a l’ordinador amb els sistema operatiu actiu des d’on s’executarà Utlitat de Discs. En el cas, com he dit abans, que l’emissor sigui el mateix disc on s’està executant els sistema només hi has de tenir connectat el receptor. Obres el programa Utilitat de Disc que és a la carpeta Utilitats dins d’aplicacions (o amb l’accés directe “Majúscules+cmd+u”, cliques sobre qualsevol disc o particio de la finestra de l’esquerra i s’obriran les opcions de la finestra central, t’envàs a la pestanya Restauració on hi trobaràs dos camps a omplenar: origen i destí. A origen arrossega la partició de disc que vulguis copiar, la partició és la icona que està sota la icona on hi ha la informació general del disc (capacitat i descripció). Si hi tens vàries particions hi hauran tantes icones com particions tinguis. A destí hi arrossegues la partició del disc on vulguis fer la còpia, clicar a restaurar i l’espera que s’acabi el procés que serà proporcional a la quantitat d’informació que hi hagi al disc origen. Recordar que si el disc receptor és dins d’un ordinador, aquest s’ha d’engegar en la modalitat de disc dur apretant el botó d’engegar i la lletra T fins que a la pantalla hi surti la icona del fire-wire.

Si disposes d’un servidor és clar que tot aquest mecanisme es simplifica ja que pots arrancar les màquines que tinguis des d’un disc de sistema que t’adreça el servidor.

No tags