• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:0

Una setmana convivint amb el felí gèlid

Snow Leopard

Tinc una notícia bona i una altra de dolenta per explicar, per quina començo…?, va, començaré per la dolenta:

Després de conviure gairebé una setmana amb Snow Leopard i haver-lo tant actualitzat com instal·lat des de cero, us recomano que no us l’intal·leu encara (si teniu un perfil d’usuari com el meu). Dilluns és festa major al meu poble i aprofitaré per tornar a posar el Lleopard comú als ordinadors de treball; el motiu principal és que no és estable amb els meus programes imprescindibles de treball. Es pengen i tururut, qui gemega ja ha rebut. En concret se’m pengen tots els que faig servir per fer la meva feina, el QuarkXPress, el Photoshop, l’Acrobat*… Pel que fa a les impressores, el fet que hagin discontinuat l’AppleTalk també m’ha afectat en dues màquines, he hagut de posar un PowerPc amb funcions de servidor d’impressió amb la opció de compartir impressora. Els programes de gestió de les tipografies també han deixat de funcionar i he d’esperar que s’actualitzin aquests com també d’altres i algun panell de control. Resumint, un desgavell a la feina. Tot i així no em ve de nou ja que a cada canvi de sistema sempre passa la mateixa pel·lícula, però aquest cop em pensava que seria menys traumàtic. De fet sempre actualitzo primer el portàtil i quan he verificat de que es pot treballar sense problemes llavors actualitzo la resta, però aquest cop m’ha semblat que no calia. És una qüestió d’unes poques setmanes d’espera perquè els desenvolupadors i la mateixa Apple acabin de polir els seus softwares i tot torni a la normalitat desitjada, però jo, a la feina no puc esperar tant temps, hauré de tirar enrera.

Ara us faig cinc cèntims de la bona, un cop instal·lat des de cero i amb una màquina amb una ram generosa (4Gb), l’Snow Leopard és més ràpid que el seu antecessor. A primera vista em va decebre en la navegació des del finder, la esperava més electritzant, però s’ha de reconèixer que en els programes natius del sistema, les prestacions han millorat molt en velocitat i això es nota en el seu ús del dia a dia. Mail va molt lleuger, Safari també sembla que estigui vitaminat, generar pdf’s també he robat una gran millora en velocitat. Apagar el sistema també és molt ràpid sinó hi ha algun programa que sabotegi el tancament. Per les tasques d’esbarjo com navegar i amb els programes nadius no hi ha cap problema, els navegadors tots funcionen molt bé… Resumint, el sistema promet i quan s’hagin apedaçat tots aquests inconvenients que us he esmentat a la primera notícia serà un gran sistema operatiu.

*Si em llegeix algun dissenyador, ampliaré els comentaris. Illustrator sembla que funcioni bé. El FreeHand MX no l’he pogut instal·lar. És curiós perquè fent una actualització funciona però si l’instal·lo de nou en nou, no. Recordeu que aquest necessita Rosetta per funcionar, el que vol dir que l’haureu de marcar a l’hora de fer la instal·lació.