• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:0

Aperture 3

Aquesta setmana he lliurat un article sobre la nova actualització d’Aperture al bloc d’Espai Fotogràfic, i com que fa dies que no faig cap entrada en el meu, aprofitaré per optimitzar esforços. L’article, de caire totalment informatiu, és després del salt.

És aquest:

Dimarts d’aquesta setmana Apple va publicar una actualització major del seu programa d’edició de fotografies i software de gestió professional, APERTURE, el qual passa de la versió 2 a la 3. Aperture 3 fa que resulti més fàcil i ràpid organitzar col·leccions de fotografies de gran volum, amb més de 200 noves característiques, incloent-hi característiques innovadores introduïdes ja en el seu germà petit iPhoto ’09 com són cares, llocs i pinzells. Cares és un reconeixedor de cares intel·ligent, amb la qual cosa pots organitzar les fotografies per personatges. Llocs és un ubicador d’imatges via GPS, el qual et senyala sobre el mapa on han estat disparades les fotografies. Els pizells o brotxes serveixen per fer ajustaments d’imatge en parts puntuals de la foto. També s’han afegit retocs d’imatge pre establers podent visualitzar com quedarà la imatge abans d’aplicar l’efecte a la fotografia real. Es poden visualitzar les imatges a pantalla completa per aprofitar el màxim el monitor. També es poden crear passis de diapositives amb tot un ventall d’elements multimèdia per fer la visualització més professional i agradable.

Compatible amb els formats RAW: .ARW, .CR2, .CRW, .MOS, .NEF, .RAF, .RAW, .SRW, .TIF, .OLY, .FFF, .3FR, .DNG1.
Compatible amb els formats d’imatge: JPEG, GIF, TIFF, PNG, PDF, PSD2

Aperture 3 està disponible a través de l’Apple Store a un preu de 199 euros i els usuaris actuals d’Aperture poden actualitzar-lo per un preu de 99 euros. També hi ha una versió de prova del tot funcional amb una durada de 30 dies. Aperture 3 s’executa com una aplicació de 64 bits en Mac OS X Snow Leopard en ordinadors Mac amb processadors Intel Core 2 Duo. Els requisits del sistema, així com els tutorials en línia i altra informació sobre Aperture 3 els trobareu a www.apple.com/aperture.

Aquest és l’article i ara hi aportaré un plus personal, o no. Per començar he de dir que personalment no faig servir ni Aperture ni cap programa de gestió de fotografies pel que fa a la meva producció pròpia, la de fotògraf aficionat. Pel que fa a la vessant de fotògraf familiar sí que faig servir iPhoto per avocar les fotografies de la màquina i tenir-les accessibles de manera ràpida i sense problemes de memòria (la meva memòria, no pas la de l’ordinador). En canvi, els arxius de fotos de fotògraf aficionat sí que els tinc en directoris del disc dur, ordenades al meu aire i amb la llibertat de fer i desfer l’original o una còpia d’aquest segons em convingui (en aquest cas em pago el canon a mi mateix i l’SGAE queda al marge, sense veure’n ni cinc). Aquest sistema és el que trobo més fàcil i menys obligat. Tinc la sospita que possiblement no trio la opció correcte, doncs, sinó, per què hi ha aquest software al mercat, si no és per solucionar problemes? Personalment crec que aquest software és interessant per fluxes de treball de molta quantitat de fotografies que s’han de triar, ordenar, classificar, etc, etc… que no és el meu cas, doncs jo les fotos les tiro en comptagotes (de fet és una Canon 350D). Malgrat això la interfície d’Aperture t’invita a provar-lo, doncs és una vertadera exquisitesa. Interfíci de tons grisos, fosca, potser poc pràctica per utilitzar-la com interfície del sistema operatiu, encara que jo ho faria si tingués l’opció de triar-la. En aquesta versió, que encara no he provat en profunditat, sembla que Apple ha seguit el camí de les seves altres aplicacions i ha lliurat a Apertura del llàstre de la compatibilitat amb PPC. Realment aquesta versió la trobo molt més lleuger, encara que com us he dit, no l’he farcit a tope d’informació. Potser el torno a provar per enèssima vegada, veiam si aquest cop, amb la seva lleugeresa, el trobo més útil i caic a les seves mans.

Etiquetes: