• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:0

Com fer mosaics fotogràfics

Ja fa temps que us vull recomanar un programa gratuït per Mac per poder generar una imatge a partir d’un mosaic de fotografíes. Aquest programa es diu MacOsaiX. Remenant per trobar l’enllaç que us adjunto també n’he trobat un altre anomenat MozoDojo que així a primer cop d’ull és molt semblante al que us presento jo i una mica més actual.

El més important és tenir una biblioteca d’imatges el més extensa possible. Jo la tinc de 35.000 imatges i això em garenteix una definió i una gradación de la imatge final millor.

El que cal preguntar-nos primer és què és més important si la imatge a reproducir pel mosaic, les fotografíes que el composen o les dues coses.

Si a la primera pregunta responeu que el més important és el mosaic, no tenint importància les diferente fotos petites que el composen us diré que cal que feu servir el màxim nombre de fotografíes i el més petites posible, d’aquesta manera la imatge final tindrà bona definición i a la vegada es veurà que està feta amb miles de fotos menudes.

Si el més important són les fotografíes que componen el mosaic, el resultar final no serà gaire bo doncs difícilmente disposareu de milers de fotografíes d’un tema en concret. Normalment és un personatge o una família o un viatge el subjecte d’aquestes fotografíes i a la vegada han de ser suficientment grosses com perquè es puguin endevinar els llocs o els personatges que hi surten. El més important és decidir la mida mínima de les fotografíes que composaran el mosaic perquè s’identifiqui el seu contingut i calcular quantes en surten a l’amplada i a l’alçada en funció de la mida final. No cal dir que el resultat final sempre hauria de ser una imatge grossa, en plan cartell per treure’n el màxim suc.

Si les dues coses són importants tenim un problema i és que no podrem ser massa exigents amb el resultat final. En aquest cas hem de fer una imatge el màxim de grossa per poder conjugar les dues variables.

Una altra qüestió important és l’indret on anirà penjat el mosaic. Aquest sempre hauria d’estar en una sala espaiosa i al costat contrari d’on s’entra a l’estança. El primer cop de vista és el que compte i quan més de lluny es contempla més bona és la seva definició visual. Una vegada t’hi has acostat la imatge principal deixa de tenir protagonisma i aquest passa a les imatges menudes que composen el mosaic.

Quan merdejeu el programa ja veureu que hi ha mètodes per repetir més o menys una mateixa fotografia i també el ser més exigent amb les imatges que selecciona el programa (a més exigència, més temps de renderitzat…).

En funció de la màquina i de les exigències que facis servir obtindràs el mosaic de manera més o menys ràpida. Però perquè us en feu una idea, un mosaic amb una exigència mitja pot tardar quatre o cinc hores a fer-se i un de màxima exigència pot tardar dies…