• Autor:Joan Rosell
  • Comentaris:0

De Intel a ARM [Apple Silicon]

Durant els propers dos-tres anys Apple començarà una transició important pel que fa als processadors dels ordinadors portàtils i de sobretaula equipats ara amb xipsets INTEL cap a ARM. El motiu principal és que la seva fabricació dependrà de la mateixa Apple per així, optimitzar-los al màxim per a les seves màquines. Altres temes importants per fer aquesta transició és el millorament i optimització d’energia i per tant el fet de poder treballar i exigir rendiment sense que aquests xipset agafin temperatures excessives per a les nostres cuixes quan parlem de portàtils…

A principis del mil·leni a Apple hi va haver una transició semblant. Els seus xipset fabricats per Motorola (PowerPC) van ser substituïts per processadors Intel, doncs els PowersPC, van quedar estancats tecnològicament per qüestions de temperatura. Apple va està esperant que Motorola superés els inconvenients de temperatura i al no poder fer-ho i després de tenir estancats durant un parell d’anys els seus portàtils a l’espera d’una generació de xips que no arribava, és va passar a la competència. Fruit d’això els nous Macs amb Intel van poder disposar de BootCamp, programa que feia i fa possible instal·lar Windows amb un maquinari Mac i Roseta (1) es va encarregar de que la transició Motorola/Intel no fos traumàtica pels usuaris.

Vint anys després es tanca un buclce i Apple torna als origens. iPhones i iPads ja han fet el pas i ara li toca als ordinadors portàtils i els de sobretaula. La diferència de fa vint anys és que aquests processadors els fabricarà la pròpia Apple per optimitzar-los al seu maquinari.

Pel que fa a Bootamp, sembla ser que seguirà essent compatible, doncs actualment Windows té versions dels seus sistemes operatius per a processadors ARM

Aquesta transició serà possible gràcies a Roseta 2, una aplicació que farà compatibles els processadors ARM amb software escrit per a processadors Intel. Diu Apple que durant aquest any encara treurà ordinadors amb xips Intel i que a poc a poc els anirà canviat. Els primers ordinadors amb ARM els podrem veure aquesta tardor, coincidint amb un més que possible re-disseny dels ordinadors iMac que no ha canviat d’aspecte des de fa gairebé una dècada. Roseta 2 farà possible que tot funcioni bé, però està clar que arribarà un dia en que Apple la elimini del seu programari, el que farà que aquestes màquines no puguin actualitzar a nous programes i a nous sistemes operatius.

Amb això vull dir que comprar ara un ordinador amb processador Intel no és gaibe bon negoci, doncs aquest quedarà “estancat” a nivell de software en quatre o cinc anys.

No tags